TGM | glasprint | 2006

2006

Gevelprint TGM, Asten

 

materiaal:  keramische zeedruk op glas

locatie:  kantoorpaviljoen TGM, Heesakkerweg 19, Asten

opdrachtgever:  Architectenbureau Broekbakema, Rotterdam

architect:  Erik van Eck

fotografie:  Rob ’t Hart

prijs: Welstandsprijs 2008, categorie Kantoren en Scholen

Uit het juryrapport: ‘Dit gebouw speelt een subtiel spel met de waarneming. Het is met haar consistentie, fijnzinnige en hoogwaardige beeld zeer geslaagd als accent op een stedenbouwkundige locatie. Met dit edgy ontwerp staat Broekbakema met stip op de kaart’

nominatie:   BNA gebouw van het jaar 2007, regio Zuid

publicatie:   Architectenweb Magazine, door Olv Klijn, 2007

publicatie:   Brabant Cultureel, door Edwin van Onna, 2007

 

  • verscholen ligt een dorp over de grafisch glazen gevels
  • borstwering én zonwering in 1 ontwerp
  • keramische zeefdruk op glas

 

Het gebouw heeft een eigen dynamiek en is gelegen op een knooppunt van verkeersbewegingen in een kleinschalig gebied. Deze bevindingen hebben geleid tot het ontwerp. De print is een bewerkte foto van een dorp genomen vanaf de snelweg bij avond. Het kunstlicht en de snelheid van het rijden verenigen zich op deze foto tot visuele energiestromen.

De omzetting naar zwart-wit benadrukt de straling en transformeert de afbeelding naar een abstracte voorstelling van een opstijging of daling. Hierdoor ontstaat een tijdloos autonoom beeld. De begane grond heeft twee banen glas bestaande uit de negatieve print op de eerste baan die zorgt voor een borstwering en een positieve print op de tweede baan die zorgt voor lichtwering.

Ditzelfde patroon geldt voor baan drie en vier op de eerste verdieping. Door de verticale stapeling van positief en negatief beeld, tegen elkaar indraaiend, schuiven de banen over de geledingen van de horizontale aluminium lijsten en wordt de gevel een geheel.

Karin van Pinxteren | TGM print vanaf rotonde

TGM print vanaf rotonde | foto Rob ’t Hart

Erik van Eck, architect directeur Architectenbureau Broekbakema, Rotterdam:

‘Bij dit transparante paviljoen in een groene setting wilde ik graag een extra laag in de glasachtige gevel toevoegen in de vorm van een print. Een print die een extralaag vormt, autonoom maar ook niet helemaal. Een print die het licht filtert maar ook een eigen verhaal vertelt. de wijze waarop Karin het ontwerp heeft veroverd verdient respect met als resultaat een ingetogen en poëtisch ontwerp. In mijn ogen is ze erin geslaagd met haar ontwerp het gebouw extra betekenis te geven.’

 

Karin van Pinxteren | TGM print | rotonde

TGM print | foto Rob ’t Hart

Karin van Pinxteren | TGM print | schemer

TGM print | foto Rob ’t Hart

Karin van Pinxteren | TGM print vanaf overkant

TGM print vooraanzicht

Karin van Pinxteren | TGM print close-up

TGM print close-up

Karin van Pinxteren | TGM print close-up

TGM print close-up

TGM print | verschillende printmotieven| Karin van Pinxteren

TGM print | verschillende printmotieven

TGM print | glasproef| Karin van Pinxteren

TGM print | glasproef| Karin van Pinxteren

TGM print maquette | Karin van Pinxteren

TGM print maquette | Karin van Pinxteren

TGM 1-4 Karin van PInxteren

TGM 1-4 | Karin van Pinxteren

TGM 4-8 | Karin van PInxteren

TGM 4-8 | Karin van Pinxteren