Wynadbos | 2016

Wynadbos straatbeeld BPD

 

Tender Wynadbos

nieuwbouw woonblok

stedenbouwkundige inpassing en architectuur op de Spaarndammerschoollocatie

Krommeniestraat Spaarndammerbuurt

Amsterdam

Opdrachtgever: BPD

2016

 

Team Wynadbos:

projectontwikkelaar: BPD:  Anouk Roelofs, Edward Zevenbergen, Bram Djajadiningrat, Niraj Sewraj, Hans-Hugo Smit, BPD kunst: Sharon Oldenkotte-Vrolijk

architect: HilberinkBosch Architecten: Annemariken Hilberink, Geert Bosch

landschapsarchitect: MTD Landschapsarchitecten: Niké van Keulen, Sabine van Ruijven

beeldend kunstenaar: Karin van Pinxteren

 

Wynadbos zicht op het hof BPD

 

Opdracht Karin:

  • analyse van locatie en omgeving
  • onderzoek hoe kunst kan worden geïntegreerd in het nieuw te bouwen plan Wynadbos
  • voorstellen kunsttoepassingen

 

Analyse van locatie en omgeving:

De hoge omgevingstemperatuur

De Hembrugstraat, de Oostzaanstraat en het Spaarndammerplantsoen zijn van een zeer hoge kwaliteit architectuur en openbare ruimte. Dit komt voort uit de prettige verhouding van openbaar naar privé, de uitstraling van de zorgvuldige architectuur en de integrale opname van kunstuitingen die wezenlijk onderdeel zijn van het geheel.

De afwerking, de aanraakbaarheid en de toespelingen van de kunstuitingen geven kleur aan de ruimtelijke beleving. Het is een blijk van aandacht die de menselijke maat en de menselijke aanwezigheid benadrukt. Omdat de toepassing van kunst vanuit het utilitaire vraagstuk is ontstaan maar autonoom is opgelost is het uniek en onvervangbaar waardoor het net als de architectuur nog steeds bestaat zoals het destijds is opgeleverd. Daardoor is het geworteld in het collectieve geheugen.

De kracht van de kunst in de architectuur van de Amsterdamse School is dat ze letterlijk voortkomt uit de materialiteit van de architectuur en architectonische elementen. Daar­door poneert het zich van binnen naar buiten. Het bevindt zich geïntegreerd in de buurt van de entree of accentueert de routing waardoor de architectuur een aantrekkelijke en toegankelijke impact heeft en heeft gehouden.

Verder van de locatie, de Wormerveerstraat in, wordt de omgevingstemperatuur voelbaar lager. Daar beginnen de materialiteit en de verhoudingen in architectuur en openbare ruimte uiteen te vallen. De aanwezigheid van toegepaste kunst zoals in de Amsterdamse School is verdwenen waardoor merkbaar is dat juist het aanwezig zijn van die in maat beperkte maar zorgvuldige elementen van grote waarde zijn voor de beleving.

 

Onderzoek hoe kunst kan worden geïntegreerd in het nieuw te bouwen plan Wynadbos:

1. De circulaire richting : De entrees van de afzonderlijke woningen. De elementen zijn familie, de kunst heeft een koppelend vermogen. Het betreft bijzondere (bouw)elementen rondom de entrees, speciaal voor deze locatie ontworpen.

2. De lineaire richting: de rechte as door de hoofdingang van het carré aan de Krommeniestraat uitstralend naar de tegenover liggende woningrij, de lijn door het carré richting Oostzaanstraat en de toegangen naar de schoffeltuinen. De objecten verwijzen visueel naar elkaar door, de kunst heeft een infrastructureel sturend vermogen. Het betreft poorten, accentuering van de hoofdentree en doorgang door het carré.

 

Voorstellen kunsttoepassingen:

Hieruit voortgekomen is het hekwerk Murugan genoemd naar het olifantje Murugan dan in 1955 door de straten van de Spaarndammerbuurt heeft gelopen. Het bestaat uit terrasafscheidingen, poort en poortjes in het hart van het plan en koppelt de lineaire richting, de infrastructurele doorgang in het complex.

Het voorstel voor de circulaire richting, de verbinding tussen de bewoners, is de gevelsteen met de hashtag en het tegelwerk bij de entrees. Het is geïnspireerd op de drie scholen die hier stonden = taal, en het stadje Krommenie, waar de Krommeniestraat naar is vernoemd dat van oudsher bekend staat om het maken van scheepszeilen = weven.

De hashtag is een modern taalelement, een label en tevens een hyperlink, om belangrijke onderwerpen onder de aandacht te brengen. Als gevelsteen is het net als de uitingen in de rondom gelegen straten een locatiespecifieke afwerking dat aandacht genereert aan en voor de bewoners en passanten.

 

Tender Wyndabos Karin van Pinxteren kunst 3

 

Murugan hekwerk

Tender Wyndabos Karin van Pinxteren kunst 15

Presentatie BPD Wynadbos selectiecommissie.pptx
selectie uit de Murugan maquettes
Wynadbos Murugan hek | Karin van Pinxteren | 2016
het Murugan hekwerk flankeert de hoofdentree van het hof en vormt tevens de tuinafscheiding voor de woningen waaraan het gelegen is, zowel vanaf de straatzijde als vanuit de woningen beschouwd vormt het ontwerp een bijzondere toevoeging en afwerking
Wynadbos Murugan hek entree hof | Karin van Pinxteren | 2016
het Murugan hekwerk flankeert de hoofdentree van het hof en vormt tevens de tuinafscheiding voor de woningen waaraan het gelegen is, zowel vanaf de straatzijde als vanuit de woningen beschouwd vormt het ontwerp een bijzondere toevoeging en afwerking
Wynadbos Murugan hek tuinen | Karin van Pinxteren | 2016
Murugan hek toepassing in de tuinen en als poort in het het woningblok

 

 

Hashtag gevelelement en Asterisk zeefdruk

Tender gevelsteen herkomst weven Karin van Pinxteren

 

 

 

Tender Wynadbos zeefdruk ramen Karin van Pinxteren

Tender gevelsteen techniek Karin van Pinxteren

 

straattegelontwerp portieken – hashtag gevelelement – Murugan hekwerk entree hof